نمونه گیری
بهترین راه بدست آوردن کیفیت یک محصول اینست که تمام محصول را از لحاظ کیفی مورد آزمایش قرار دهیم که در اینجا یعنی تمام حجم بلوک استخراجی را جهت بدست آوردن عیار مواد مفید و مضر(کیفیت)به آزمایشگاه دهیم. ولی این کار به هیچ وجه ممکن نیست.برای همین به عنوان نماینده محصول که در نهایت نشان دهنده کیفیت کل محصول است، نمونه یا نمونه هایی از محصول ( بلوک استخراجی ) گرفته میشود.چون کیفیت این نمونه ها نماینده کیفیت محصول است بنابراین بایستی بهترین روش و بیشترین دقت را انجام داد تا در نهایت جواب بدست آمده به واقعیت نزدیکتر بوده و کیفیت کل محصول را نشان دهد.

نحوه نمونه گیری : اگر بلوک طراحی شده را انفجار داده و خرد شود و بخواهیم از محصول خرد شده نمونه برداری کنیم با مشکل مواجه خواهیم شد چرا که با تل و دپویی از سنگ خرد شده روبرو می شویم که دسترسی به همه قسمتهای آن به سادگی امکان پذیر نیست وحتی در صورت رعایت دقیق نمونه برداری، برداشتن نمونه های تصادفی با شانس یکنواخت که نماینده کل بلوک باشد وجود ندارد.

بنابراین بهترین راه نمونه برداری،نمونه گیری قبل از انفجار و خرد شدن سنگ است . بدین ترتیب که در هنگام حفاری چالهای انفجاری، پودر سنگ حاصل از حفاری را به عنوان نمونه جمع آوری و برداشت کرد.قابل توجه این که در هنگام انجام عملیات حفاری در معادن در هنگام برش سنگ توسط مته خرده های سنگ ایجاد می شود که به صورت دانه ریز و پودر بیرون می آید.بعضی از دستگاه های حفاری دارای کیسه و یا محفظه جمع آوری نمونه هستند.ولی در صورتی که دستگاه چنین محفظه ای نداشت می توان پودر سنگی که اطراف چال می ریزد جمع آوری نمود.
هر چال و به عبارتی پودر سنگی که از آن چال برداشته می شود .نماینده ویزگی کیفی حجمی از بلوک است به شکل مکعب مستطیل که یک یال آن عمق چال ،یال دیگر آن فاصله چال تا چال جلویی ویال دیگر نصف فاصله چال تا چال سمت راست به اضافه نصف فاصله چال تا چال سمت چپ.در نهایت وقتی از تمام چالها نمونه برداشت شود ،کل بلوک را پوشش میدهد.

آماده سازی نمونه ها: دقیقترین و بهترین نتیجه برای کیفیت محصول (عیار سنگ معدن)زمانی بدست می آید که از تک تک چالها بصورت جداگانه نمونه گیری شده و به آزمایشگاه ارسال شود..ولی در شرایط خیلی خاص که هدف اصلی کم کردن هزینه است، می توان نمونه های کمتری گرفت که این کار کاملا بستگی به وضعیت موجود دارد اعم از تخصص و مهارت کارشناس مربوطه ،تجربه کاری او،عملیات اکتشاف که قبلا اجرا شده وبلوکهای رویی و کناری که قبلا برداشت شده.که در این صورت می توان :
1. فقط از تعدادی از چالها نمونه برداری کرد :بلوک کاملا همگن ویکنواخت است .
2. نمونه های همه چال ها را با هم مخلوط کرد و در نهایت یک نمونه برداشت : بلوک کاملا همگن است وتغییرات خیلی کم ولی یکنواخت مشاهده میشود.
3. منطقه را به قسمتهای همگن تقسیم کرد و نمونه های آن مناطق را با هم مخلوط کرد : بلوک از چند قسمت همگن تشکیل شده.
4. منطقه را به قسمتهای همگن تقسیم کرد و از منطقه فقط چند نمونه گرفت:بلوک به چند قسمت کاملا همگن و یکنواخت تقسیم شده.
البته توصیه میشود برای اطمینان خاطر از دقت کار از کلیه چالها نمونه برداری شود.